Architecture

vogue | vacancies | voice

“The Willows” Worcestershire

May 15, 2024

“A Contemporary Replacement Dwelling” – Worcestershire

By Zinc Architecture

Zinc Architecture designed “The Willows” as a replacement dwelling for a private client on a beautiful countryside plot in Worcestershire overlooking the Malvern Hills.  

The client’s demolished home was originally built as a bungalow and had been adapted over the years for several different owners. The decision was made to replace the original house due to its many inefficiencies in both energy usage and functionality and construct something that would benefit future generations too. Zinc are delighted to have been selected to manage this transformative build right the way through from planning to completion.

The Zinc team worked closely with the client and got to know their family to understand their vision for the build. Essential elements of the client’s brief included: to create an energy efficient and sustainable property, to take full advantage of the surrounding countryside views and to produce a spacious but inviting home that works for the whole family.

Zinc Architecture design with a goal to provide the successful delivery of all projects through a tailored service to fit specific client’s needs. Therefore, to ensure the property would meet the client’s desired level of energy efficiency and sustainability, Zinc’s design incorporated an array of modern technologies paired with clever design features. The technologies used in this project included an air source heat pump, a full underfloor heating, three phase electricity to enable fast car charging, and mechanical ventilation and heat recovery (MVHR). Including these elements resulted in the property exceeding the current building regulation targets.

The design features and details incorporated to achieve energy efficiency included; detailing a very air-tight shell; limited exposure to western sunlight to prevent overheating; careful placement of openings; and making a conscious effort to retain surrounding trees wherever possible. The SIPs shell (structurally insulated panels) also delivers very good rates of insulation.

The design by Zinc Architecture takes full advantage of the expansive views on offer by framing different perspectives through the use of carefully positioned balconies, terraces, large windows and glazed doors. By incorporating different style balconies and terraces into the design, Zinc were able to create intimate pockets of privacy within the home for each of the family members to enjoy.

Zinc have overseen all the internal design elements within the project, including features such as; the two staircases, a circular chimney & fireplace, five bathrooms, storage units and all the materials used. The captivating curves seen on the front of the house are a reflection of the client’s love of Art Deco design. The team at Zinc were able to create realistic computer-generated images (CGI’s) for internal and external views to allow for a more careful consideration process. Seeing the internal and external CGI’s highly benefited the client as they were able to get a real idea of what it would look like.

Whether a client requires a little advice, a feasibility assessment, or full architectural design and management Zinc Architecture promotes flexibility, so the client receives; design excellence, within a set budget, on time and managed from start to finish.

You may also like