Architecture

vogue | vacancies | voice

“Contemporary New Build” Surrey

April 23, 2024

Lewis Critchley Architects have designed a contemporary new-build house, sitting within a sensitive context and designed to provide a quiet home in the country, with a degree of privacy more akin to a rural house.  Replacing a dilapidated building on the site with outward facing aspect.  Board-marked concrete, burnt larch cladding, and green roofing allows for the creation of a modern home in harmony with its surroundings, with a clear reference to the retained brick and stone elements on the site. 

Respecting the existing topography of the site allows garden spaces to flow coherently between outside and in, resulting in a home which is designed around how the clients wish to live.  The concept design for the new contemporary sustainable family home in Surrey provides a sense of connection to the natural landscape that was a key element of the owners’ brief, who chose this specific location for their home due to its idyllic setting and the potential to create their own, highly sustainable modern home

The home is heated by a ground-source heat pump system, with the house adopting a fabric-first approach. This sees the envelope built to standards far in excess of building regulation targets, greatly minimising energy usage.

The brief required the new house that would take advantage of the site and allow the owners to entertain and accommodate guests, but primarily function as an intimate working home for their family of six. The design concept and layout of the modern house is to connect to the landscape setting overlooking the beautiful south facing mature one acre wood garden.

Internally, generously-sized spaces flow one to another, barely reined in by their framed enclosures. Floor-to-ceiling glazing, with fine framing, allows the barrier between the interior and exterior spaces to virtually disappear. While this enhances the feeling of space, it also visually connects to nature from the garden, and in the ambient way sunlight is used to animate the interior spaces.  Entertaining areas are expansive but not ostentatious. Sliding walls and floor-to-ceiling joinery divide the fluid, flexible upstairs living environment, and views across the landscape extend the feeling of spaciousness

Slender horizontal lines contrast with a strong vertical emphasis leading to the central double height atrium which separates the master suite from 4 other bedrooms. The use of extensive, but highly considered areas of glass, help to connect the occupant to the fantastic setting of the site and provide views over meadows and private woodland beyond.

The concept for the house is a linear, single aspect rectangle running across the slope of the site. The massing of the house is emphasised at first floor level by cantilevering the first floor over the ground floor so that the visual centre of gravity of the house is in the centre of the elevation, with the ground floor as a recessed element.

Our aim in any project is to design with passion, care and attention to detail. Our mission is to engage with our clients to give a positive working relationship and experience whilst bringing their aspirations to life.

You may also like